Bejelentkezés vagy Regisztráció


3 Válasz

Szerintetek melyik a jobb a gyereknek: 8 osztály általánosban + 4 osztály gimiben, vagy 4 általánosban + 8 gimiben?

Beküldő: 3176 megtekintés , , , ,
Aktuális, Munka, állás, Oktatás, tanfolyamok, nyelvtanulás

Válaszolj!

Lassan időszerűvé válik az iskolaválasztás, és felmerült bennünk a kérdés, mi jobb a gyereknek közösségi, szellemi, önállósági, továbbtanulási szempontból: 8 osztályt elvégezni az általánosban és utána küldeni 4 évre gimnáziumba, vagy már 4 év általános után küldjük a sokkal felnőttesebb gimnáziumba.3 Válasz 1. szakrenata 2011. 04. 25. válasz

  Ne akarják, hogy gyermekük túl hamar nőjjön fel. Hagyják, hadd élvezze ki a gyerekkort. Nem hiába találták ki a nyolc osztályos iskolákat, évtizedeken keresztül bevált módszerként szolgáltak és még szolgálnak most is. A legfontosabb a gyermeknek az alapok elsajátítása, ehhez azonban nem elegendő négy év. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy azok a gyerekek, akik hamarabb kezdenek el “felnőttes” dolgokat tanulni, azok jobban meg is értik majd azokat.

  0 Szavazat Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 2. Lanchaster 2011. 04. 26. válasz

  A saját tapasztalataimat tudom elmondani; a lányom tavaly végzett, a fiam idén érettségizik 8 osztályos gimnazistaként. A mi iskolánkban ez úgy működött, hogy a “kis gimnazisták” az 5. 6. osztályt, egy erre kijelölt általános iskolában végezték, bár papírforma szerint már a gimnázium tanulói voltak. Az általános iskola többi korcsoportos osztályaiban utálták őket, mert szerintük beképzeltek voltak, a tanárok pedig kétszer annyit követeltek mint a többiektől, azzal a felkiáltással, hogy “ott” majd hasznát veszik. A válogatott csapat tanulmányi eredménye majdnem egy egész jegyet romlott, mire átkerültek az “igazi” gimnáziumba.
  A 7.-8.-os gyerekek az első két évet kicsit “hontalanként” élték meg az új iskolájukban. A nagy kamaszok, szinte felnőtt végzősök között ők voltak a “pisisek”, akik kimaradtak mindenféle “nagyoknak” szóló rendezvényből. Az érettebb korosztályhoz szokott tanárok elég nehezen tolerálták a korukból adódó fegyelmezési problémákat. A fiamat, és három osztálytársát például fegyelmi bizottság elé állították egy olyan ügy miatt, amit “normális” általános iskolában egy osztályfőnöki intővel megúsztak volna. 8. végére a lányom osztályából 4, a fiaméból 3 gyereket vittek másik iskolába a szüleik.
  Ami kétségtelenül előnynek tekinthető, az az volt, hogy mire elérték az igazi gimnazista kort, és a 9. osztályt, már ismerték a követelményeket, a házirendet, a tanárok elvárásait, és használhatták azokat a lehetőségeket, amiket az iskola nyújtott a jobb felkészülés érdekében. Nem akkor kellett “átállniuk”, belerázódniuk egy új életformába, és követelményrendszerbe.
  Az is igaz viszont, hogy bár a 8 osztályos gimnazistákat egy elég szigorú szűrés után vették fel, az osztály, és a gyerekek eredményei végül nem lettek kiemelkedőek. Ebben a gimnáziumban elég magas a továbbtanulási arány, sokan szereznek több nyelvvizsgát is érettségiig, vagy előrehozott érettségit tesznek bizonyos tárgyakból. A mi gyerekeink osztályában ez az arány épp olyan volt, mint az összes többiben.
  A döntésünket annak idején az indokolta, hogy a gyerekek egy nagyközségi iskola alsó tagozatán végeztek, ahol jó és lelkiismeretes pedagógusaik voltak. A felső tagozatos tanárok munkáját viszont, szinte lehetetlenné tette, hogy az osztályaik fele túlkoros, többször bukott diákokból állt, napirenden voltak a verekedések botrányok. Kénytelenek voltunk tehát iskolát váltani. Ha nem így lett volna, egy iskolában fejezték volna be az általános iskolát, és utána mentek volna abba a gimnáziumba, ahova végül beírattuk őket.

  0 Szavazat Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 3. manci 2011. 08. 09. válasz

  Én a 8 osztályos általános iskolát ajánlanám, s azután a 4 év középiskolát. A gyermekek érzelmi fejlődése szempontjából is jobb, ha 10 éves korukban még a megszokott iskolai környezetben maradnak, a régi barátokkal, osztálytársakkal. A tanulás szempontjából is jobbnak látom, ha olyan pedagógusok oktatják őket, akik ennek a korosztálynak a tanítására szereztek diplomát, jobban ” le tudnak szállni” erre a szintre.

  +1 Szavazat Thumb up 1 Votes Thumb down 0 Votes


Válasz a kérdésre

mások ezt keresik